Damast mes
Damast mes
captionGloeiend heet
captionGloeiend heet
Vuurslag
Vuurslag
Bijtels Hamers
Bijtels Hamers
Super vonkenregen
Super vonkenregen
Odinseye Damast
Odinseye Damast
Kling
Kling
Vuur
Vuur

 

WORKSHOPS

In de smederij van PhoenixCultuur te Veghel worden de onderstaande workshops en cursussen op basis van individuele inschrijvingen verzorgd.

Voor meer info omtrend data, prijzen en inschrijven: www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Dagworkshop messen smeden

Altijd al je eigen mes willen maken? Tijdens deze 1-daagse workshop smeden kruip je in de huid van een messensmid en leer je de beginselen van het smeden o.l.v. een professionele smid. Na een enerverende dag in de smederij van Phoenix Cultuur te Veghel ga je naar huis met een zelfgemaakt mes, inclusief handgestikte lederen foedraal. In deze workshop wordt er gewerkt aan een zogenaamd ‘integraal-mes’. Een mes waarbij het handvat en lemmet uit een stuk zijn gemaakt. De messen worden van O2-staal gemaakt. Een goed smeedbaar olie-hardend gereedschapsstaal dat goed hard wordt (59-61 HCR) en lang zijn scherpte zal behouden. Het is niet corrosiebestendig maar bij juist gebruik zal het niet snel gaan roesten.

Het smeden van het mes zal de eerste uren in beslag nemen. Stap voor stap laat de docent zien hoe het weerbarstige gereedschapsstaal in de juiste vorm wordt gesmeed. Ervaring is niet vereist, enige affectie met het fysieke en motorische aspect van dit unieke ambacht is wel gewenst. Er wordt tenslotte met gereedschapsstaal gewerkt wat zich niet eenvoudig laat bewerken. Maar ook het goed stoken van het vuur is een belangrijk aspect van het smeden en dat zal dan ook uitvoerig behandeld worden.

Na de middagpauze wordt het mes geslepen, gehard en getemperd. Dat neemt tijd in beslag en grotendeels zal de docent dit werk voor zijn rekening nemen. Ondertussen ga je een voorbewerkte plantaardig gelooide lederen foedraal met de hand stikken. De volgende stap is het verzorgen van het handvat en als laatste het scherpen van het mes. Mocht er tijd over zijn dan wordt het vuur weer opgestookt en wordt er nog een klein werkstukje gesmeed zoals een vuurslag (om met een vuursteen vuur mee te maken).

 

Kosten; €98,- p.p.

10:00 uur tot 16:30 uur

 

INSCHRIJVEN GESCHIEDT VIA PHOENIX CULTUUR TE VEGHEL!

 

Wanneer? In de zomerperiode wordt er niet gesmeed ivm de warmte.

28 september

29 september

2 november

3 november

16 november

17 november

 

 

Cursus Siersmeden en vormen in metaal

Geschikt voor zowel beginners en gevorderden. Mocht je nog nooit gesmeed hebben dan is dit een geschikte cursus om de basistechnieken aangeleerd te krijgen. Door enkele werkstukken meermaals te maken leer je hoe je het vuur moet stoken, het ijzer kan bewerken tussen hamer en aambeeld en je de juiste vormgeving en maatvoering kan bepalen. Oefening baart kunst!

Heb je echter al ervaring met smeden dan biedt deze cursus je de mogelijkheid om werkstukken naar eigen wens te smeden. Je kan dan meer autonoom aan de slag.

25 lessen van 2,5 uur. Van september tot april, doordeweekse dagen/avonden. Meer info; zie http://www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Kosten €630,-.

Aanbieding; Stel zelf je groep van 5 tot 8 personen samen, bespreek een datum met black oak smederij en ontvang €5,- korting p.p. op een dagworkshop messen smeden of siersmeden.

Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het contactformulier

 

Workshop Bijlen smeden

 

Tijdens deze dagworkshop bijl smeden kruip je in de huid van de gereedschapsmid en maak je kennis met het bijzondere en unieke ambacht van het bijlen smeden. Je leert de beginselen van het smeden o.l.v. een professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een zelfgemaakte bijl, inclusief houten steel. Je maakt een praktische bijl ( afmeting circa 14 x 7 cm) die gebruikt kan worden voor licht tot middelmatig belastende werkzaamheden.

 

De vele stappen van het maken van de bijl zullen de revue passeren; het smeden, slijpen, harden en temperen van het blad en het verzorgen van de steel.

Bij veel van het smeedwerk zal je gaan samenwerken, net als in vervlogen dagen toen de smid zijn knecht aan het werk zette. De smid legt het opgewarmde werkstuk op het aambeeld en plaatst een zgn. zethamer op het gloeiende staal. Hij geeft dan het teken aan de knecht om met de voorhamer op de zethamer te slaan. Het staal wordt zo tussen de zethamer en het aambeeld in de gewenste vorm gekneed.

De bijlkoppen worden van C60-­staal gemaakt. Een goed smeedbaar gereedschapstaal dat redelijk hard wordt en zijn taaiheid toch behoudt na het hardings- en temperingsproces. Het is niet roestwerend.

 

Eerst gaan we aan de slag met het stelengat door gebruik te maken van een stokbeitel en verschillende leesten (drijfpennen). Daarna wordt het blad in de gewenste vorm gesmeed. Hierna volgt het slijp-, hardings- en temperingsproces. De steel wordt gevormd uit hoogwaardig beukenhout. Tenslotte wordt de bijl vastgezet met de zelfgemaakte spie.

 

Een voetnoot op deze introductie is wel op zijn plek; Smeden is een prachtige uitdaging waar veel voldoening uit te halen valt. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Maar eenvoudig is het niet. Door veel samen te werken en gebruik te maken van zet- en voorhamers maken we het werk makkelijker. Maar desalniettemin vergt het wel toewijding en daadkracht. Je moet tenslotte het ijzer smeden als…. Besef je dus dat deze workshop wel energie en concentratie vereist. Alleen met voldoende inzet zal de bijl gesmeed kunnen worden.

 

 

 

Kosten; €125,- p.p.

9:30 uur tot 17:00 uur

 

INSCHRIJVEN GESCHIEDT VIA PHOENIX CULTUUR TE VEGHEL!

 

2019; In de zomerperiode wordt er niet gesmeed ivm de warmte.

5 oktober

6 oktober

9 november

10 november

 

 

 

 

 

  • NAVIGATIE