Damast mes
Damast mes
captionGloeiend heet
captionGloeiend heet
Vuurslag
Vuurslag
Bijtels Hamers
Bijtels Hamers
Super vonkenregen
Super vonkenregen
Odinseye Damast
Odinseye Damast
Kling
Kling
Vuur
Vuur

 

WORKSHOPS

In de smederij van PhoenixCultuur te Veghel worden de onderstaande workshops en cursussen op basis van individuele inschrijvingen verzorgd.

Voor meer info omtrend data, prijzen en inschrijven: www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Dagworkshop messen smeden

Altijd al je eigen mes willen maken? Tijdens deze 1-daagse workshop smeden kruip je in de huid van een messensmid en leer je de beginselen van het smeden o.l.v. een professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een zelfgemaakt mes, inclusief handgestikte lederen foedraal. In deze workshop wordt er gewerkt aan een zogenaamd ‘integraal-mes’. Een mes waarbij het handvat en lemmet uit een stuk zijn gemaakt. De messen worden van O2-staal gemaakt. Een goed smeedbaar olie-hardend gereedschapsstaal dat goed hard wordt (59-61 HCR) en lang zijn scherpte zal behouden. Het is niet corrosiebestendig maar bij juist gebruik zal het niet snel gaan roesten.

Het smeden van het mes zal de eerste uren in beslag nemen. Stap voor stap laat de docent zien hoe het weerbarstige gereedschapsstaal in de juiste vorm wordt gesmeed. Ervaring is niet vereist, enige affectie met het fysieke en motorische aspect van dit unieke ambacht is wel gewenst. Er wordt tenslotte met gereedschapsstaal gewerkt wat zich niet eenvoudig laat bewerken. Maar ook het goed stoken van het vuur is een belangrijk aspect van het smeden en dat zal dan ook uitvoerig behandeld worden.

Na de middagpauze wordt het mes geslepen, gehard en getemperd. Dat neemt tijd in beslag en grotendeels zal de docent dit werk voor zijn rekening nemen. Ondertussen ga je een voorbewerkte plantaardig gelooide lederen foedraal met de hand stikken. De volgende stap is het verzorgen van het handvat en als laatste het scherpen van het mes. Mocht er tijd over zijn dan wordt het vuur weer opgestookt en wordt er nog een klein werkstukje gesmeed zoals een haak of een priem.

 

Kosten; €92,50 p.p.

10:30 uur tot 16:30 uur

 

Op dit moment zitten alle huidige workshops vol. Binnenkost worden nieuwe data geprikt voor workshops vanaf september 2018

Meer info; zie http://www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

 

 

Dagworkshop Siersmeden

Zie jij jezelf al achter dat mysterieuze smidsvuur staan? Wil je aan de slag met ijzer, vuur en water?

Tussen hamer en aambeeld ga je het weerbarstige staal in de gewenste vorm smeden. Tijdens deze 1-daagse workshop smeden kruip je in de huid van een smid en maak je kennis met het bijzondere en unieke ambacht van de siersmid. Je leert de beginselen van het smeden o.l.v. een professionele smid. Na een enerverende dag ga je naar huis met een of meerdere zelfgemaakte werkstukken.

Je leert deze dag enkele basistechnieken door gebruik te maken van diverse gereedschappen. Je gaat daarmee verschillende smeedwerkstukken maken. Je start met het smeden van een wandhaakje waarbij enkele technieken aangeleerd worden die in de volgende werkstukken van pas zullen komen. Denk hierbij aan een pook, een sierlijke kandelaar en/of een vuurslag (om vuur mee te kunnen maken door vonken van een bijgeleverde vuursteen te slaan). Ervaring is niet vereist, enige affectie met het fysieke en motorische aspect van dit unieke ambacht is gewenst.

 

Kosten; €85,- p.p.

Op dit moment zitten alle workshops vol. Binnenkost worden nieuwe data geprikt voor workshops vanaf september 2018. Meer info; zie http://www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Aanbieding; Stel zelf je groep van 5 tot 8 personen samen, bespreek een datum met black oak smederij en ontvang €5,- korting p.p. op een dagworkshop messen smeden of siersmeden.

Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het contactformulier

 

Cursus Siersmeden en vormen in metaal

Geschikt voor zowel beginners en gevorderden. Mocht je nog nooit gesmeed hebben dan is dit een geschikte cursus om de basistechnieken aangeleerd te krijgen. Door enkele werkstukken meermaals te maken leer je hoe je het vuur moet stoken, het ijzer kan bewerken tussen hamer en aambeeld en je de juiste vormgeving en maatvoering kan bepalen. Oefening baart kunst!

Heb je echter al ervaring met smeden dan biedt deze cursus je de mogelijkheid om werkstukken naar eigen wens te smeden. Je kan dan meer autonoom aan de slag.

25 lessen van 2,5 uur. Van september tot april, doordeweekse dagen/avonden. Meer info; zie http://www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Kosten €525,-.

Workshop Kennismaking met de smeedkunst

Geschikt voor zowel beginners en gevorderden. Mocht je nog nooit gesmeed hebben dan is dit een perfecte cursus om de basistechnieken aangeleerd te krijgen. Door enkele werkstukken meermaals te maken leer je hoe je het vuur moet stoken, het ijzer kan bewerken tussen hamer en aambeeld en je de juiste vormgeving en maatvoering kan bepalen. Oefening baart kunst!

Heb je al ervaring met smeden dan biedt deze workshop je de mogelijkheid om werkstukken naar eigen wens te smeden. Je kan dan meer autonoom aan de slag.

10 lessen van 3 uur. Van januari tot april op zaterdagen. Meer info; zie http://www.phoenixcultuur.nl/aanbod/siersmeden

Kosten €299,-.

  • NAVIGATIE